Μπάσκετ – Fun Facts

1. Το μπάσκετ παιζόταν με μπάλα ποδοσφαίρου

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το μπάσκετ αρχικά παιζόταν με μπάλα ποδοσφαίρου και καλάθι από μαναβική. Οι διαιτητές έπρεπε να πάρουν την μπάλα από τα καλάθια κάθε φορά που οι παίκτες έβαζαν ένα σουτ. Το 1900 εισήχθη στο παιχνίδι το διχτάκι που γνωρίζουμε σήμερα. Αργότερα, κάποιες τάβλες προσαρμόστηκαν στα καλάθια για να μην εμποδίζουν τους θεατές να βλέπουν τα σουτ των παικτών.

2. Το άθλημα ήταν πιο σκληρό

Τα παλαιότερα χρόνια, το μπάσκετ ήταν ένα πιο σκληρό άθλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανόνες με την μπάλα ήταν διαφορετικοί από τώρα. Όταν η μπάλα έγαινε εκτός ορίων, ο διαιτητής την πέταγε στο γήπεδο και η ομάδα που την είχε πρώτη τα χέρια της έπαιρνε την κατοχή. Αυτός ο κανόνας οδήγησε τους παίκτες να τρέχουν προς την μπάλα για να την πάρουν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες να τσακώνονται μέσα στο γήπεδο και να τραυματίζονται. Ωστόσο, μέχρι το 1923, μετά αυτός ο κανόνας άλλαξε για να κάνει το παιχνίδι ασφαλέστερο για τους παίκτες.

3. Δεν επιτρεπόταν η ντρίμπλα

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά η ντρίμπλα δεν ήταν μέρος των αρχικών αγώνων μπάσκετ. Όταν ένας παίκτης έπιανε την μπάλα, έπρεπε να την πετάξεις σε έναν άλλο παίκτη για να κρατήσει το παιχνίδι σε κίνηση. Ωστόσο, το 1897, η ντρίμπλα εισήχθη στο παιχνίδι από μια ομάδα μπάσκετ κολεγίου. Αρχικά, οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μόνο μία αναπήδηση για να περάσουν την μπάλα στον άλλο παίκτη. Η ντρίμπλα έγινε πλήρως αποδεκτή στο μπάσκετ 4 χρόνια αργότερα.

4. Το κάρφωμα

Ο διαγωνισμός με τα καρφώματα είναι αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα στο NBA Skills Challenge. Το 1972, ο Chick Hearn, ένας Αμερικανός εκφωνητής, χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για πρώτη φορά σε αγώνα των LA Lakers και μετά απλά έμεινε. Λέγεται ότι ο Robert Kurland ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε κάρφωμα τη δεκαετία του 1940.

5. Ο Τζέιμς Νέισμιθ το επινόησε

Ο Τζέιμς Νέισμιθ πιστώνεται ότι ίδρυσε το μπάσκετ το 1891 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, αφού του ζητήθηκε να εφεύρει μια χειμερινή δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους από το αφεντικό του στο YMCA. Ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής και έγραψε επίσης το αρχικό βιβλίο κανόνων για το μπάσκετ. Τέλος, ο Naismith ίδρυσε το πρόγραμμα μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

6. Το τρίποντο δεν ήταν πάντα στο παιχνίδι

Το Three-Point Contest είναι επίσης δημοφιλές στο NBA Skills Challenge. Είναι επίσημα γνωστό ως το καλάθι των 3 πόντων και είναι ένα σουτ που γίνεται πέρα ​​από τη γραμμή των τριών πόντων. Αν κάνεις σουτ από εκεί, παίρνεις τρεις πόντους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το τρίποντο δεν ήταν πάντα στο παιχνίδι. Εισήχθη στο παιχνίδι μετά την προσαρμογή των κανόνων μετά τη σεζόν 1979-80.

7. Έγιναν φάουλ

Ο ώμος, το σπρώξιμο, το κράτημα, το παραπάτημα και το χτύπημα των αντιπάλων δεν επιτρέπονταν ποτέ στο μπάσκετ, αλλά ποτέ δεν θεωρήθηκαν φάουλ. Ωστόσο, το 1910, θεσπίστηκε ένας κανόνας που αποκλείει τους παίκτες από τη διάπραξη αυτών των τεσσάρων παραβάσεων. Το 1946 ανέβηκαν σε πέντε από την Ένωση Μπάσκετ της Αμερικής και στη συνέχεια σε έξι ένα χρόνο αργότερα.

8. Οι διαιτητές χρησιμοποιούσαν ρολόγια

Αρχικά, τα επίσημα καθήκοντα των διαιτητών ήταν η χρονομέτρηση, αν και δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να κρατηθεί. Το ρολόι των 24 δευτερολέπτων καθιερώθηκε μόλις το 1954 για να καταπολεμήσει τις τακτικές καθυστερήσεων που είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν διάφορες ομάδες του ΝΒΑ.

9. Δημιουργία μικρότερων ομάδων

Στο μπάσκετ, κάθε πλευρά έχει πέντε παίκτες στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή. Δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν εφευρέθηκε το μπάσκετ, δεν υπήρχε όριο στον αριθμό των παικτών στο γήπεδο. Ως εκ τούτου, οι ομάδες μπορούσαν να παίξουν με οποιονδήποτε αριθμό παικτών, και μερικές είχαν έως και 50 παίκτες. Ωστόσο, κάθε ομάδα θα έστελνε εννέα παίκτες στο γήπεδο τη δεδομένη στιγμή. Όλα αυτά άλλαξαν το 1897, καθιερώνοντας τον κανόνα των πέντε παικτών για κάθε πλευρά.

10. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπρεπε να πληρώσει πρόστιμα για να φορέσει τα εμβληματικά του παπούτσια

Όταν ακούτε τον Michael Jordan, πιθανότατα τον συνδέετε με τα θρυλικοά Air Jordans του. Αυτά τα παπούτσια είναι εμβληματικά και κατέχουν αριθμό ρεκόρ πωλήσεων. Ωστόσο, αυτά τα παπούτσια ήταν αντίθετα με τον ενδυματολογικό κώδικα του NBA και δεν επιτρέπονταν στο γήπεδο. Ο Τζόρνταν φορούσε ακόμα τα παπούτσια του στο δικαστήριο και προτιμούσε να του επιβληθεί πρόστιμο επειδή τα φορούσε παρά να φορέσει παπούτσια που δεν ήταν της Air Jordans. Τελικά, το ΝΒΑ τους επέτρεψε στο παρκέ.